Äijälänsalmen ja Kankaan tontinluovutuskilpailun voittajat julkistettiin Jyväskylän rakennusalan yhteistyöfoorumissa

Jyväskylän kaupungilla on syksyn aikana ollut haettavana asuinrakentamiseen soveltuvat tontit ainutlaatuisilta paikoilta Äijälänsalmen rannalta ja Kankaan alueelta. Äijälänsalmen tontinluovutuskilpailuun saapui kilpailuehdotuksia yhteensä kuusi ja Kankaan alueelle kaksi.  Äijälänsalmen tontinluovutuskilpailun voittajaksi kilpailuehdotus ”Kuhan” Arviointiryhmä valitsi yksimielisesti kilpailun voittajaksi ehdotuksen ”Kuhan”, jonka ovat laatineet OOPEAA Office for Peripheral Architecture, Dymont installation, Dyco ja JVR-Rakenne. Voittajaehdotus on kaupunkikuvallisesti … Continued

Julkaisupäivämäärä 06.11.2020
Jaa


Jyväskylän kaupungilla on syksyn aikana ollut haettavana asuinrakentamiseen soveltuvat tontit ainutlaatuisilta paikoilta Äijälänsalmen rannalta ja Kankaan alueelta. Äijälänsalmen tontinluovutuskilpailuun saapui kilpailuehdotuksia yhteensä kuusi ja Kankaan alueelle kaksi. 

Äijälänsalmen tontinluovutuskilpailun voittajaksi kilpailuehdotus ”Kuhan”

Äijälänsalmen kanavamaisemiin rakentuu ehdotus Kuhan, jonka arkkitehtuuria ja julkisivusommittelua arviointiryhmä kiitteli. Havainnekuva: OOPEAA
Äijälänsalmen kanavamaisemiin rakentuu ehdotus Kuhan, jonka arkkitehtuuria ja julkisivusommittelua arviointiryhmä kiitteli. Havainnekuva: OOPEAA

Arviointiryhmä valitsi yksimielisesti kilpailun voittajaksi ehdotuksen ”Kuhan”, jonka ovat laatineet OOPEAA Office for Peripheral Architecture, Dymont installation, Dyco ja JVR-Rakenne. Voittajaehdotus on kaupunkikuvallisesti varmaotteinen ja toteuttamiskelpoinen kokonaisuus, jossa kilpailutehtävän kaikkia osa-alueita on pohdittu tasapainoisesti ja syvällisesti. Laadukas asuntosuunnittelu ja monipuolinen asuntotarjonta yhdistettynä kotimaiseen massiivipuurakentamisen osaamiseen vastaa erinomaisesti tontinluovutuskilpailulle asetettuihin tavoitteisiin.

-Paikka on ainutlaatuisen upea, joten haluamme toteuttaa mahdollisimman laadukkaan lopputuloksen, kertoo JVR-Rakenteen toimitusjohtaja Arttu Suuronen.

-Käytämme massiivipuurakenteita tilaelementteinä. Massiivipuurunko on betonia kevyempää, joten lähtökohtaisesti puurakentaminen on myös järkevän hintaista hiukan haasteellisempaan rantamaastoon, selvittää Suuronen.

Rakennukset on sijoitettu luontevasti siten, että kaikista asunnoista ja oleskelupihoilta avautuu järvinäköala. Mukana on yksi- ja kaksikerroksisia asuntoja, korkeaa tilaa ja parvia, mutta myös pienempiä asuntoja. Suuri osa asunnoista on läpitalon asuntoja, ja muutamilla isoimmista asunnoista on townhouse-tapaan oma sisäänkäynti. Asuinrakennusten edustalle sijoitettu yhteissauna on onnistuneesti upotettu maastoon järvinäköalojen tieltä.

-Uutena teemana ovat parvelliset asunnot. Tavoitteenamme on myös tutkia ja miettiä, mitkä ovat parhaita asumisratkaisuja eri elämäntilanteissa. Esimerkiksi etätyön mahdollistamiseen on kiinnitettävä nyt huomiota, Suuronen toteaa.

Kankaan alueen tontinluovutuskilpailun voittajaksi kilpailuehdotus ”Duetto”

Townhouse-tyyppinen viihtyisä rivitalokokonaisuus täydentää hyvin Kankaan aluetta. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Antti Heikkilä Oy
Townhouse-tyyppinen viihtyisä rivitalokokonaisuus täydentää hyvin Kankaan aluetta. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Antti Heikkilä Oy

Kankaan alueen voittajaksi valikoitui yksimielisesti ehdotus ”Duetto”, jonka ovat laatineet Vaaka Rakenne Oy ja Arkkitehtitoimisto Antti Heikkilä Oy työyhteenliittymänä. Kilpailuehdotus Duetto sisältää kaupunkikuvaan sopivan ja ympäristössä paikkansa ottavan townhouse-tyyppisen rivitalokokonaisuuden, jollaista Kankaalle lähtökohtaisesti kilpailulla tavoiteltiinkin.

Rakennukseen on suunniteltu erikokoisia kaksikerroksisia asuntoja, jotka ovat muunneltavia ja tarjoavat asumisen mahdollisuuksia myös isommille perheille. Ehdotus monipuolistaa Kankaan asuntokantaa ja vastaa näin erinomaisesti Kankaan asumisohjelman tavoitteisiin. Ehdotuksessa esitetyt yhteistilat tukevat alueen yhteisöllisyyteen liittyviä tavoitteita.

-Tontti mahdollisti monipuolisen rakentamisen, ja tulevien asukkaiden kohderyhmä on laaja. Tämä tukee nykyistä kaupunkisuunnittelua. Asunnot ovat muuntautumiskykyisiä, ja asukkaat voivat vaikuttaa ratkaisuihin. Lisäksi tulemme panostamaan resurssiviisauteen, kertoo Perttu Piironen Vaaka Rakenne Oy:stä.

-Rakennukset ovat puurakenteisia ja ulkovuoraukset tehdään pystypanelointina, Piironen toteaa rakennusmateriaaleista.

Runsas puun käyttö julkisivumateriaalina soveltuu hyvin rakennukseen ja tuo asuinpihalle lämpöä ja elävyyttä. Ehdotus soveltuu kortteliin laadittuihin piha- ja puistosuunnitelmiin ja luo viihtyisää kaupunkiympäristöä. Asuntokohtainen piha ja katettu terassi on suunnattu luontevasti puistokehän suuntaan.

Lisätiedot:

Lauri Vappula, lauri.vappula@jvr-rakenne.fi, 040 510 4415

JVR-Rakenne Oy

Tässä myös linkki kaupungin verkkosivuille: https://www.jyvaskyla.fi/uutinen/2020-11-06_aijalansalmen-ja-kankaan-tontinluovutuskilpailun-voittajat-julkistettiin