Puukerrostalorakentamisen tulevaisuutta muovaamassa

Suomessa puukerrostalorakentamisen historia on lyhyehkö, joten me jo seitsemän vuotta alalla ahkeroineet voimme kutsua itseämme pian konkareiksi. Meistä JVR-Rakenteen osaajista tuli oikeastaan kertaheitolla edelläkävijöitä, sillä ensimmäinen puukerrostalourakkamme oli maamme ensimmäinen 8-kerroksinen massiivipuuelementeistä rakennettu kerrostalo Puukuokka 1 Jyväskylässä. Olemme harkitusti vuosi toisensa jälkeen pystyneet kehittämään puukerrostalojen rakennustapaa, eivätkä työt ole onneksemme loppumassa. Betonin vaihtuminen puuksi on … Continued

Julkaisupäivämäärä 31.01.2020
Jaa


Suomessa puukerrostalorakentamisen historia on lyhyehkö, joten me jo seitsemän vuotta alalla ahkeroineet voimme kutsua itseämme pian konkareiksi. Meistä JVR-Rakenteen osaajista tuli oikeastaan kertaheitolla edelläkävijöitä, sillä ensimmäinen puukerrostalourakkamme oli maamme ensimmäinen 8-kerroksinen massiivipuuelementeistä rakennettu kerrostalo Puukuokka 1 Jyväskylässä. Olemme harkitusti vuosi toisensa jälkeen pystyneet kehittämään puukerrostalojen rakennustapaa, eivätkä työt ole onneksemme loppumassa.

Betonin vaihtuminen puuksi on vaatinut meiltä mielettömän määrän työtunteja ja halua oppia uutta omatoimisesti. Näkemyksemme siitä, että ihmiset ja ilmasto tarvitsevat puukerrostaloja, on säilynyt vankkana. Koska kunnianhimoa jatkuvaan kehittymiseen on riittänyt, uusien asioiden oppimiseen käytettyjä tunteja ei ole ollut aina tarpeen laskea.

Puukerrostalohankkeiden myötä olemme viisastuneet monessa kohdassa ja kokemuksen kautta kartuttaneet tietoa, jota rakennusalan oppikirjoista ei olisi edes löytynyt. Uusien, tehokkaampien rakennusratkaisujen kehittäminen ja laadun varmistaminen ovat olleet merkittävimpiä syitä siihen, miksi olemme onnistuneet. Esimerkiksi toimitusketjua on selkeytetty, elementtien kiinnitysmekaniikkaa on hiottu entistä paremmaksi ja tietyistä rakenneratkaisuista on tehty vakioita. Kaikki nämä muutokset ovat lyhentäneet rakentamisen työmaa-aikaa entisestään ja vähentäneet kokonaiskustannuksia.

Olemme näyttäneet suuntaa tilaelementtitekniikalla rakennettujen kerrostalojen urakoimisessa. Vielä kukaan muu Suomessa ei ole samassa mittakaavassa toteuttanut vastaavanlaisia kerrostaloja, joiden kantava runkorakennekin on massiivipuulevyä. CLT:n hinta on hieman korkeampi kuin vastaavan rankarakenteisen materiaalin, mutta hyvien lujuusominaisuuksiensa vuoksi CLT-elementeistä pystytään toteuttamaan jopa 8-kerroksinen talo ilman rakennuksen erityistä lisäjäykistämistä. Näin sen kokonaishinta voi jäädä jopa halvemmaksi kuin rankarunkoisen talon.

Kehitysyhteistyö tilaelementtitehtaiden kanssa on myös tuottanut hedelmää: elementtien laatu on nykyään erinomaista. Niin rakennuttajat, rakentajat kuin tulevat asukkaatkin voivat luottaa tasaiseen laatuun, jonka varmistaminen on suoraviivaista tehdastuotannon ansiosta. Ja aina vain parempaa on luvassa, sillä pian meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus hyödyntää rakentamisessa osaomistuksessamme olevaa ProModules-tilaelementtitehtaan tuotantoa.

Puukerrostalorakentaminen ja alan kehittäminen on vaatinut paljon, mutta antanut vielä enemmän. On tärkeää, että saamme käydä säännöllisesti asiantuntijakumppaneidemme kanssa keskusteluja markkinatilanteesta, asumisen muuttuvista tarpeista ja puurakentamisen mahdollisuuksista. Ilman verkostojamme emme tietenkään yksin pärjäisi. 

Yksi tavoitteistamme on aina ollut asumisen muovaaminen ympäristöystävälliseen ja yhteisölliseen suuntaan. Siksi onkin hienoa, että saamme olla mukana toteuttamassa Jyväskylään suunnitteilla olevaa Kuokkalan Kalonia, joka näyttää suuntaa tulevaisuuden rakentamiselle.

Tulkoon tästä vuodesta edeltäjäänsä mahtavampi!